JUNIOR LEADER TRAINING CONFERENCE

DATE __________ AT (SCOUT CAMP NAME) THROUGH ---------DATE ___________ AT (SCOUT CAMP NAME)



1ST WEEKEND SCHEDULE
FRIDAY ( )
4:00-5:00 PM STAFF ARRIVES, SET UP KITCHEN, SHELTER AREA, DINNING HALL, CUB SCOUT PAVILION CHECK IN AND MEDICAL, AND PATROL SITES.
5:00-7:00 PM SCOUTS ARRIVE, CHECK IN AT CUB SCOUT PAVILION, RECEIVE PATROL ASSIGNMENTS, NAME TAGS AND PATROL SITES, SET UP TENTS. DINING HALL
7:00 PM OPENING, WELCOME AND STAFF INTRODUCTION (SM AND STAFF)
7:20 PM PATROLS SELECT PATROL LEADER, ASSISTANT, NAME, YELL (SPL) DINING HALL
7:45-8:30 PM RESOURCES OF THE GROUP PRESENTATION 45 MIN P 74
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
8:30 PM BREAK
8:45-9:20 PM COMMUNICATION PRESENTATION 35 MIN P80
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
9:20 PM PATROL MEETING, MAKE PATROL FLAG (SPL QUARTERMASTERS) DINING HALL
9:20 PM STAFF MEETING (SM AND STAFF) DINING HALL
10:15 PM CRACKER BARREL DINING HALL
10:50 PM SCOUTS TO TENTS
11:00 PM TAPS (ASM, QM, MED OFFICER IN PATROL SITE)
1ST WEEKEND SCHEDULE
SATURDAY ( )
6:30 AM REVEILLE TROOP GUIDES WAKE PATROLS (SPL)
7:00 AM BREAKFAST DINING HALL
7:45 AM FLAG RAISING TROOP ASSEMBLY ASSEMBLY AREA
8:15-900 AM REPRESENTING THE GROUP PRESENTATION 45 MIN P162
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
9:00-9:45 AM MODEL PATROL LEADERS COUNCIL MEETING (SPL AND STAFF) P 85 DINING HALL
9:45 AM BREAK
10:00-10:45 NEEDS AND CHARACTERISTICS PRESENTATION 45 MIN P93
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
10:45 AM BREAK
11:00-11:45 AM COMMUNICATING WITH ADULTS 30 MIN P208
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
12:00 PM LUNCH DINING HALL
12:50-2:00 PM INITIATIVE GAMES 70 MIN P 117 ROTARY PAVILION
12:50 CLEAN DINING HALL (STAFF)
2:00 PM BREAK
2:15-3:30 PM JL JOB ORGANIZATION & JOB DESCRIPTION 75 MIN JL HANDBOOK
SCOUT:
LEADER:
ROTARY PAVILION
3:30 PM BREAK
3:45 PM FLAG LOWERING (SPL) ANNOUNCEMENTS AND REMINDERS ASSEMBLY AREA
4:00 PM SCOUTS DEPART
2ND WEEKEND SCHEDULE
FRIDAY ( )
4:00-5:00 PM STAFF ARRIVES, SET UP KITCHEN, SHELTER AREA, DINNING HALL, CUB SCOUT PAVILION FOR CHECK IN AND MEDICAL, PATROL SITES.
5:00-7:00 PM SCOUTS ARRIVE, CHECK IN AT CUB SCOUT PAVILION, RECEIVE PATROL SITE ASSIGNMENTS, SET UP TENTS.
7:00 PM OPENING, WELCOME (SM) DINING HALL
7:20-8:10 PM EFFECTIVE TEACHING PRESENTATION 50 MIN P106
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
8:10 PM BREAK
8:20-9:10 PM SHARING LEADERSHIP 50 MIN P181
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
9:15 PM CRACKER BARREL
9:30-10:00 PM PROBLEM SOLVING WORKSHOP 30 MIN P206
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
10:00 PATROL MEETING—REVIEW ACTIVITIES (SM, SPL)
10:50 PM SCOUTS TO TENTS
11:00 PM TAPS (ASM, QM, MED OFFICER IN PATROL SITE)
2ND WEEKEND SCHEDULE SATURDAY ( )
6:30 AM REVEILLE TROOP GUIDES WAKE PATROLS (SPL)
7:00 AM BREAKFAST DINING HALL
7:45 AM FLAG RAISING/TROOP ASSEMBLY ASSEMBLY AREA
8:00-8:40 AM SETTING THE EXAMPLE PRESENTATION 40 MIN P200
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
8:40 AM BREAK
8:50-9:50 AM CONTROLLING GROUP PERFORMANCE PRESENTATION 60 MIN P172
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
9:50 AM BREAK
10:00-10:50 COUNSELING PRESENTATION 5O MIN P123
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
10:50 AM BREAK
11:00-11:50 PLANNING PRESENTATION 50 MIN P153
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
12:00 PM LUNCH (SPL)
12:50-1:40 PM EVALUATING PRESENTATION 50 MIN P138
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
1:40 PM BREAK
1:50-3:00 PM BALLISTA EFFECTIVENESS EXERCISE 70 MIN P203
SCOUT:
LEADER:
THE BALLISTA EFFECTIVE EXERCISE IN THE JLTC BOOK P203 MAY OR MAY NOT BE USED AT THE DISCRETION OF THE SCOUTMASTER IF TIME PERMITS OR YOU MAY SUBSTITUTE SOMETHING ELSE OR A GAME. KEEP IT COST EFFECTIVE.
ASSEMBLE AREA
3:00 PM BREAK
3:10-4:00 PM PREPARING PRESENTATIONS 50 MIN P119
SCOUT:
LEADER:
DINING HALL
4:00-5:15 PM PATROL SCAVENGER HUNT 75 MIN P150
SCOUT:
LEADER:
ROTARY PAVILION
5:15-5:50 PM CLEAN UP FOR SUPPER (SPL) (CLASS A UNIFORMS)
5:50 PM FLAG LOWERING (SPL) ANNOUNCEMENTS AND REMINDERS ASSEMBLY AREA
6:00 PM DINNER (SPL) DINING HALL
7:00-8:15 PM PATROL MEETING (SPL) PATROLS PREPARE CAMPFIRE SKIT AND SONG DINING HALL
8:30 PM CAMPFIRE (SPL) COUNCIL FIRE RING
9:3O PM CRACKER BARREL DINING HALL
10:50 PM SCOUTS TO TENTS
11:00 PM TAPS (ASM, QM, MED OFFICER IN PATROL SITE)
2ND WEEKEND SCHEDULE
SUNDAY ( )
6:30 AM REVEILLE TROOP GUIDES WAKE PATROLS (SPL)
7:00 AM BREAKFAST DINING HALL
7:45 AM FLAG RAISING/TROOP ASSEMBLY ASSEMBLY AREA
8:00 AM WORSHIP SERVICES ROTARY PAVILION
8:45-10:45 AM LEADERSHIP COMMITMENT GOALS 120 MIN P213
LEADER:
LEADER:
ROTARY PAVILION
8:45 AM CLEAN DINING HALL (STAFF)
10:45 AM CLOSING / PRESENTATIONS (SM, STAFF) ASSEMBLY AREA
11:15 AM FLAG LOWERING (SPL) ASSEMBLY AREA
11:30 AM SCOUTS DEPART

UPDATED ON Sunday, July 07, 2002

1. PATROL NAMES

A. GO TO WALL MART AND BUY A YARD OF CLOTH WITH A DIFFERENT COLOR FOR EACH PATROL. THE CLOTH WILL BE 36X54 INCHES. CUT EACH COLOR INTO A 30X30 INCH SQUARE. THIS WILL BECOMES THE PATROL FLAG THAT EACH PATROL WILL MAKE THE FIRST FRIDAY NIGHT.

B. THE REMAINING CLOTH CUT INTO 10 2X6 INCH STRIPES TO ID EACH PATROL MEMBER. EACH PATROLS NAME WILL BE WHAT EVER BUT THE PATROL COLOR WILL BE IN IT. (RED DOG PATROL) (GREEN HORNET PATROL)( MEN WORKING [ORANGE] PATROL).

C. WHAT IS LEFT OF THE CLOTH, CUT EVENLY SO EACH PATROL WILL HAVE EXTRA CLOTH TO PUT ON THERE FLAG IF THEY DESIRE

2. SUPPLIES THAT CAN BE SAVED AND USED NEXT YEAR WILL HELP KEEP THE COST DOWN.

3. HAVE A COOKING STAFF TO FEED EVERYONE AT THE SAME TIME. THE BOYS GET TO COOK ALL THROUGH SCOUTING. OUR AIM IS TO TEACH THE BOYS LEADER SHIP NOT SCOUTING. BUY EVERYONE EATING AT THE SAME TIME WE SAVE TIME AND MONEY, A SCOUT IS THRIFTY. THIS IS ONE OF THE REASONS THE PROGRAM WORKS.

4. FRIDAY NIGHT CRACKER BARREL HAVE SOMETHING SUBSTANTIAL, SOUP, GRILLED CHEESE, OR CHILE, YOU GET THE IDEA AS WE ARE HUNGRY GETTING OFF WORK OR OUT OF SCHOOL.

5. COST------$30 FOR EACH BOY----COVERS JLTC PATCH AND TRAINED PATCH AND FOOD WITH ENOUGH LEFT OVER FOR SUPPLIES. $10 FOR STAFF.

6. IF AN INSTRUCTOR NEEDS HAND OUT, THEY WILL MAKE THEM AT THERE OWN EXPENSE. BANK OF AMERICA HAS A COPY MACHINE THAT BOY SCOUTS CAN USE FREE IF YOU ASK. I AM SURE OTHER BUSINESSES WILL HELP OUT. THRIFTY IS THE WATCHWORD.

7. STAFF, AN ADULT WILL PARE UP WITH A SENIOR BOY AND TRAIN THE BOY TO TEACH THE LESSON. THE ADULT WILL BE ON HAND WHEN THE BOY IS TEACHING.

8. EACH PATROL WILL HAVE A GUIDE WHO WILL BE RESPONSIBLE FOR HIS PATROL.

9. SPL AND ASPL’S SHOULD BE EAGLE SCOUTS WHO SHOW AND REPRESENT LEADERSHIP.

10. THERE IS NOTHING WRONG WITH HAVING GIRLS AND WOMEN ON STAFF. THEY DO A GREAT JOB TOO.

11. THE JUNIOR STAFF WILL ALSO HELP COOK, SERVE, CLEAN UP, AND ANY THING ELSE THAT NEEDS DOING. MAKE YOUR JLTC BOY RUN.

12. THE FIRST WEEKEND BOYS ARRIVE FRIDAY NIGHT AS THEY WOULD NOT GET THERE TO START ON TIME SATURDAY MORNING.

13. AFTER THE LAST MEAL ON EACH WEEKEND, FIND SOME PLACE TO TEACH BESIDE THE DINNING HALL. THIS WILL ALLOW THE STAFF WHO ARE NOT TEACHING TO CLEAN IT UP SO EVERYONE CAN GO HOME AT THE SAME TIME.

14. PAGE NUMBERS AT THE END OF THE SUBJECT ARE FROM JLTC STAFF GUIDE COPYRIGHT 1992.

15. THE TRAINING AREAS IN THIS GUIDE CAN BE ADAPTED TO FIT YOUR SCOUT CAMP OR TRAINING AREA.

16. SCAVENGER HUNT---MAKE UP A LIST OF THINGS TO FIND THAT ARE UNIQUE TO YOUR AREA. SOME ITEMS MIGHT BE IN THE FORM OF A PUZZLE OR RIDDLE.


Scouts Using the Internet Cartoon - Courtesy of Richard Diesslin - Click to See More Cartoons
© 1994-2014 - U.S. Scouting Service Project | Site Map | Disclaimer | Project Team | Web Stats | Contact Us | Privacy Policy
USSSP is Proud to be Hosted by Latisys.com and Lunarpages.com.

Materials found at U. S. Scouting Service Project, Inc. Websites may be reproduced and used locally by Scouting volunteers for training purposes consistent with the programs of the Boy Scouts of America (BSA) [Links to BSA Sites], the World Organization of the Scout Movement (WOSM) or other Scouting and Guiding Organizations. No material found here may be used or reproduced for electronic redistribution or for commercial or other non-Scouting purposes without the express permission of the U. S. Scouting Service Project, Inc. (USSSP) or other copyright holders. USSSP is not affiliated with BSA or WOSM and does not speak on behalf of BSA or WOSM. Opinions expressed on these web pages are those of the web authors. You can support this website with in two ways: Visit Our Trading Post at www.ScoutingBooks.com or make a donation by clicking the button below.
(U.S. Scouting Service Project Donation)


(Ruth Lyons Memorial Donations)